HALOTERAPIJAHaloterapija počinje da se primenjuje od 80-ih godina i nastala je kao potreba da se jedna izuzetna lekovita metoda lečenja pomoću slanog aerosola omogući što većem broju ljudi. Prirodni je sledbenik speleoterapije i predstavlja njenu unapređeniju verziju, a sam naziv je nastao od grčke reči halos što znači so. Ova metoda kombinuje boravak osobe u posebno pripremljenom prostoru (slanoj sobi) sa utvrđenim klimatskim uslovima (temperatura i vlažnost) u koju se sistemski ubacuje sona prašina (aerosol) uz pomoc specijalnog medicinskog uređaja halogeneratora.

Boravak u kontrolisanim uslovima slane sobe i udisanje aerosoli natrijum-hlorida pozitivno utiče na sve disajne organe. Haloterapija klinički je dokazana kao preventivna ili pomoćna terapija kod oboljenja gornjih i donjih disajnih puteva. Vremenom je uočeno i da čestice soli mogu pomoći kod nekih kožnih oboljenja, pa se preporučuje i za osobe atopične građe ili one koje imaju psorijazu.

Ova metoda ne zamenjuje klasičnu medicinu i terapije propisane od strane lekara, ali u vecini slučajeva znatno redukuje i skraćuje vreme oporavka. Delotvorna je za poboljšanje fizičkog stanja i olakšanja mentalnih tegoba kao što su: prenapetost, hronični umor, iscrpljenost i stres.

Jedan od glavnih sastojaka haloterapije je aerosol. On se sastoji od mikroskopskih čestica kamene soli koji u sebi sadrži i elemente koji pozitivno utiču na psihofizičko zdravlje, a to su: gvožđe, kalcijum, magnezijum, bakar, cink, litijum i selen. Aerosol se kontrolisano ubacuje u slanu sobu i unosi u organizam putem disajnih organa. Sitne čestice soli dolaze do pluća, bronhija, bronhiola, alveola i talože na površini sluznice. Prvo dejstvo ovih cestica je da na sluznicu disajnog sistema navlače vodu i privlači sitne nečistoce, što povećava produkciju sluzi (mukusa), čime se olakšava odlepljivanje sekreta sa same sluznice i smanjuje viskoznost (lepljivost), što rezultira njegovim lakšim izbacivanjem. Čišcenje disajnih puteva olakšava disanje i pomaže smanjenju zapaljenskih procesa same sluznice, obnove fiziološke strukture i dovodi do stabilizacije respiratorne funkcije.

Ljudski organizam vrši razmenu materije i putem najveceg organa – kože, lekovita dejstva sonog aerosola blagotvorno utice i na kožna oboljenja. Taložeci se na površini kože, slani aerosol povećava aktivnost jonskih kanala ćelija kože i pokrece elektrofiziološku aktivnost, koja određuje zaštitna svojstva kože i normalizaciju površinske flore.

Drugo, ne manje važno, dejstvo aerosola je njegovo baktericidno delovanje na mikrofloru disajnih puteva i kože. To znaci da taloženje čestica soli na organe kroz koje prolazi dovodi do sprečavanja širenja i, na kraju, do uništavanja velikog broja štetnih bakterija kojih ima sve više u vazduhu oko nas. Većina bolesti disajnih organa i kože izazvane su, ili provocirane, baš od uzročnika infekcije unetih iz okoline u kojoj se nalazimo.

Mikročestice soli nose negativne jone koji pozitivno utiču na opšte stanje organizma, zato se uvek osećamo dobro kada šetamo u šumi, kada smo pored reke, plaže ili na planini. Negativni joni nose pozitivan uticaj za naš organizam i njih ima u izobilju u navedenim okruženjima, ili posle kiše i oluje. Kako nismo u prilici da cesto budemo izloženi ovakvim uticajima u gradskim sredinama, to je značaj haloterapije veci.

Važno je napomenuti da ovaj metod prevencije i lečenja ljudskog organizma ne poznaje starosne granice, pogodan je za sve uzraste od 1-101 god. Potpuno je prirodan i bez pratećih negativnih efekata za organizam, što često nije slučaj kod farmakološkog lecenja. Neželjena dejstva farmaceutske industrije su redovna pojava i pored nedvosmisleno pozitivnih efekata na samo oboljenje koje se tretira. Kod hroničnih oboljenja, kakva često budu oboljenja disajnih organa ili kože gde se dugotrajno upotrebljavaju lekovi, povećava se mogućnost stvaranja alergije ili neželjene reakcije usled nagomilanih toksina ili razvoja antibiotske tolerancije na određene vrste mikroorganizama, što može dovesti do trajnog oštećenja imunog sistema.

Haloterapija pozitivno utiče na: respiratorni sistem, kožu, metabolizam, imunološki sistem... Ima i blago sedativni, antistresni i relaksirajući efekat, smanjuje umor i neraspoloženje, smanjuje upalu i bol koštanozglobnog sistema.

kontakt:
011/3376-829
060/5151-265
adresa:
Knez Danilova 22,
Beograd
 
VREME I DATUM
VREMENSKA PROGNOZA